Pomarančasta koža: celulit
| Članek je bil prebran 2.288 krat.
Slabo!Zadostno!Dobro!Prav dobro!Odlično!

Večni problem, ki pesti današnje ženske, pomarančasta koža tako imenovan celulit, ki ne izbira let, niti postave (vitkejša, močnejša). Celulit je tako rekoč maščobno tkivo ki nastane zaradi zastoja tekočin v tkivih in je torej posledica slabe prekrvavitve. Prizadane predvsem dele telesa kje je nakopičenamaščoba : stegna, boki, zadnjica, trebuh, nadlaht. Sam celulit ni nič kaj prijeten na pogled, saj je kot želatina sestavljena iz maščobe in vode, načeloma pa je nastanek celulita povezan z delovanjem hormona estrogena. Estrogeni so hormoni z 18imi ogljikovimi atomi ki se sintetizirajo predvsem v jajčnikih. Pri ženskah uravnavajo rast in razvoj ter delovanje spolnih organov ter rast maternice v nosečnosti. Razlogov za nastanek celulita je več: stres, sedeče delo, nepravilna prehrana, tesna oblačila, sedenje s prekrižanimi nogami, visoke pete, predvsem pa je za nastanek kriva tudi dednost.

Hrana ki povzroča celulit

CelulitSpodaj našteta živila povzročijo povišanje krvnega sladkorja in inzulina, hormona, ki pretvarja odvečni sladkor v krvi v maščobe in maščobne blazinice. Izogibajte se tudi rdečemu mesu in mlečnim izdelkom, ki vsebujejo nasičene maščobe, saj zadržujejo vodo v telesu.

SLADKOR – povzroča togost kolagena zaradi česar se septumi skrčijo in s sabo potegnejo kožo, tako nastanejo vdolbinice-celulit

KAVA in KOFEIN – pri zaužitju več kav na dan postanejo arterije manj prožne, pretok se poslabša in nastane celulit

ALKOHOL – Tudi v alkoholu je sladkor in v večjih količinah le ta upočasni krvni pretok, zraven pa sprošča še proste radikale in dvigne raven estrogena.

SOL – prav tako prispeva h kopičenju toksinov

ENOSTAVNI OGLJIKOVI HIDRATI – z uživanjem enostavnih ogljikovih hidratov telo naenkrat dobi velike količine glukoze in jo shrani kot maščobno zalogo.

Trenutno še nimamo učinkovitih zdravil za zdravljenje celulita, saj je še neznano kako bi v koži na novo ustvarili že potrgane vlakne, zato raje, jejte petrkrat na dan, zmerno,zdravo in pestro in premišljeno, saj se boste s tem izognili padcem krvnega sladkorja, telo pa bo imelo na razpolgo vse sestavine, vi pa boste siti in ne boste posegali po nezdravi hrani.  Za še lepše rezultate pa lahko zdravo prehrano združite s telesno dejavnostjo in vsakodnevnim gibanjem.

© 30. 04. 2024 - Gramiz. Oglaševanje.