Kdaj se dela test nosečnosti?
| Članek je bil prebran 2.009 krat.
Slabo!Zadostno!Dobro!Prav dobro!Odlično!

Marsikatera ženska, ki sumi, da bi morda lahko bila noseča, se najprej vpraša kdaj narediti test nosečnosti. Glede na to, da so testi nosečnosti za domačo uporabo splošno dostopni in cenovno sprejemljivi za večino žensk, ne preseneča, da se takega načina ugotavljanja zgodnje nosečnosti poslužuje veliko žensk. Povrh vsega je zelo enostavno narediti test nosečnosti. Običajno je pomembno samo, da natančno upoštevamo navodila proizvajalca testa, ki so navedene na embalaži ali v priloženih navodilih. Bolj težko pa je natančno vedeti, kdaj je test nosečnosti tudi najbolje narediti – da bodo rezultati pravi oz. resnični. Ker se ženska telesa in potek nosečnosti pri različnih nosečnicah močno razlikujejo, je težko točno povedati, kdaj je najbolje delati test nosečnosti. Pri opravljanju trsta nosečnosti doma tako vedno obstaja vsaj minimalen dvom, ali so rezultati zares resnični. To pomeni, da lahko dvom dokončno prežene le ginekolog, ki opravi pregled z ultrazvokom. Kljub temu so testi za ugotavljanje nosečnosti še vedno najboljši način, za ugotavljanje nosečnosti doma.

test nosečnostiKdaj narediti test nosečnosti?

Test nosečnosti je kljub vsemu zapisanemu zgoraj najbolje opraviti zjutraj. To pomeni, da za test nosečnica uporabi jutranji urin. V tem urinu je namreč koncentracija hormonov najvišja, zato je verjetnost, da bo test pokazal prave rezultate, največja. Kljub temu testa nosečnosti ni smiselno opravljati prehitro po domnevnem spočetju. Priporoča se počakati dva tedna po ovulaciji, saj so le v tem primeru rezultati lahko zanesljivi. Če ženska test dela tik pred menstruacijo, potem test lahko pokaže lažno nosečnost, saj je v tem obdobju v ženskem telesu visoka raven hormonov. V krvi ženske je tako veliko nosečniškega hormona (tako imenovani hCG ali humani horionski gonadotropin). To pomeni, da mora biti ženska nekoliko bolj previdna, če se odloči za zgodnje opravljanje testa nosečnosti. Pogosto se je že zgodilo, da je bila ženska v resnici noseča, a tega test nosečnosti ni pokazal, saj ga je opravljala prezgodaj, da bi nosečnost lahko zaznal. Pravilen rezultat testa nosečnosti je lahko v veliko primerih tudi zelo pomemben iz vidika zdravja matere ali otroka. Nosečniški hormon se sicer najprej zazna v krvi, šele nato v urinu. Če nosečnost poteka povsem normalno, potem je nosečniški hormon v urinu ženske običajno prisoten že samo teden ali 10 dni po spočetju. Z vsakim tednom nosečnosti pa seveda raven hormona narašča, kar pomeni, da je nosečnost s testom, ki meri vsebnost nosečniškega hormona, lažje odkriti. Večina testov za ugotavljanje nosečnosti, ki jih je pri nas mogoče kupiti v lekarnah, je primernih za uporabo takoj po izostali menstruaciji.

Kako zanesljiv je test nosečnosti?

Na praktično vseh embalažah testov nosečnosti, ki jih je mogoče kupiti pri nas, lahko preberemo, da so testi nosečnosti skoraj 100 % zanesljivi (99,9). V resnici je v praksi veliko primerov, ko testi niso pokazali pravih rezultatov. Vzroki za to so lahko različni, pogosto so za napačne rezultate krive kar nosečnice same, ker test ne opravijo tako, kot je navedeno v navodilih proizvajalca. Pri nekaterih ženskah se nosečnost sama od sebe prekine v prvih tednih (biokemična nosečnost) – nekatere tako niti ne ugotovijo, da so bile noseče. V resnici so torej testi za ugotavljanje nosečnosti nekje med 95 in 99 % zanesljivi, zares 100 % zanesljiv je le obisk pri ginekologu, ki lahko morebitno nosečnost zares potrdi ali ovrže.

Morda vas bo zanimal tudi prispevek o tem, kako se znebiti celulita in pomarančaste kože?

© 21. 07. 2018 - Gramiz. Oglaševanje.