Za nakup oken si vzemite čas
| Članek je bil prebran 456 krat.
Slabo!Zadostno!Dobro!Prav dobro!Odlično!

Ko kupujemo nove stvari, se ljudje običajno pozanimamo o konkurenčni ponudbi in dobro preverimo, pri kateremu ponudniku bomo za svoj denar dobili največ. Ko gre za manjše in cenejše nakupe, temu razmisleku večina izmed nas ne namenja toliko časa, ko pa se odločamo o večjih naložbah oz. investicijah, pa je pametno takemu razmisleku posvetiti več časa. Še posebej tehten razmislek je pametno nameniti, ko prenavljamo, gradimo oziroma opremljamo svoj dom. Ko gre za dolgoročne naložbe, med katere gotovo štejemo tudi nakup novih oken, je toliko pomembneje, da smo s svojo končno odločitvijo zares zadovoljni. Da bi vam poenostavili tovrsten nakup, vam predstavljamo nekaj napotkov, da bo vaša končna odločitev čim bolj pravilna.

ajm siPreverite več ponudnikov

Čeprav to terja več časa in od vas zahteva več potrpljenja, pa je ta korak pri izbiranju daleč najbolj pomemben. Ponudbe najlažje najprej zberite tako, da kar preko spleta oddate povpraševanje – na ta način dobite okvirni občutek, koliko vas bo stala končna investicija. Nekateri ponudniki se bodo izkazali za zelo ažurne, spet drugi morda sploh ne bodo odgovorili in jih boste zaradi tega lahko črtali iz izbora ponudnikov. Nekateri bodo v cenah močno odstopali od ostalih, kar bo znova zožalo vaš izbor. Najbolje je, da zberete vsaj 5 informativnih ponudb, kar pomeni, da boste najverjetneje morali poslati vsaj 8 – 10 povpraševanj preko spleta. Ko sem sama menjala okna, se je od 10 poslanih povpraševanj, nanje odzvalo zgolj 7 ponudnikov, od tega pa sta bila dva močno predraga. Slab mesec po poslanem povpraševanju se je sicer odzval še eden, ki se najprej ni, pa ga zaradi neažurnosti niti nisem več jemala resno. Ko ponudbe zberemo, se moramo še vedno zavedati, da gre za informativne ponudbe, kar pomeni, da bo na koncu cena najverjetneje vsaj nekoliko odstopala od tega zneska.

Na izmero povabite najboljše ponudbe

Ko ste med informativnimi ponudbami torej izbrali 5 najbolj konkurenčnih in odzivnih, se z njimi dogovorite za izmero. Res je, da vam bo to sicer vzelo nekaj časa, a po drugi strani je to edini način, da od posameznega ponudnika dejansko dobite konkretno ponudbo. Pri nakupu oken sem sama na izmeri imela 4 strokovnjake, ki so se odzvali najhitreje. Po izmeri so ponudniki poslali konkretne ponudbe, prav tako pa sem na ta način dobila nek prvi vtis o posameznem ponudniku. Na izmeri sem npr. tako opazila, da nekateri ponudniki skušajo prodati čim dražje izvedbe samo zato, da bi več zaslužili, pri drugih pa je bilo opaziti, da dejansko ponujajo rešitve, ki ustrezajo konkretnim potrebam in zahtevam. Tako sem na podlagi tega lažje izbrala končnega ponudnika oziroma izvajalca del.

Preberite si, zakaj se splača izbrati lesena okna – več!

Primerjajte posamezne postavke ponudb

Ko primerjate ponudbe, ne glejte samo skupne cene, ampak se namesto tega raje osredotočite na posamezne postavke ponudbe. Primerjajte lastnosti oken kot so zasteklitev, okvir, tesnila, okovje, itd. Dva ponudnika lahko primerjate le, v kolikor gre za okna istega kakovostnega razreda, sicer primerjava ni relevantna.

Dogovorite se za termine izvedbe demontažnih, montažnih in zaključnih del

V ponudbo, ki vam jo pošljejo in o kateri se dogovorite, vključite tudi termine za vsa izvedbena dela. To pomeni, da določite, kdaj bo tim montažerjev prišel izvesti demontažo, montažo in zaključna dela. Če so termini pisno določeni, se jih proizvajalci običajno precej bolj resno držijo, kot pa če se o njih samo dogovorite ustno. Prav je tudi, da proizvajalce oz. izvajalce na termine sprotno spominjate, saj boste le na tak način okna dejansko zamenjali v predvidenem času.

Preverite tudi, na kaj je treba paziti pri menjavi oken – več v prispevku!

© 21. 07. 2018 - Gramiz. Oglaševanje.