Kako učinkovito prenoviti kuhinjo?
| Članek je bil prebran 652 krat.
Slabo!Zadostno!Dobro!Prav dobro!Odlično!

Kuhinja je srce marsikaterega doma, v njej družine pogosto preživijo večino svojega prostega časa in kuhinje so pogosto tudi tisti prostori vsakega doma, kjer se družinski člani najraje in največ družijo. Ker se v kuhinji kuha, pripravlja hrano, druži in še marsikaj, se to seveda pozna tudi na obrabljenosti pultov in ostalega pohištva. Tako je nekaj povsem običajnega, če morate kuhinjo zamenjati preden boste npr. morali menjati pohištvo v dnevnem prostoru ali npr. spalnici. V kuhinjah zaradi dela prihaja do precej poškodb – zelo pogoste so razne poškodbe talnih oblog (še zlasti, če imamo na kuhinjskih tleh nameščen laminat), ko pri kuhi ali pripravi jedi na tla pade kakšen težji ali oster predmet (npr. nož, večja posoda, ipd.). Prav tako so precej na udaru tudi kuhinjske omarice, ki se pogosto poškodujejo, ker jih dnevno veliko odpiramo in uporabljamo. Sčasoma se k temu seveda pridružijo tudi dotrajani kuhinjski aparati, ki danes pogosto ne zdržijo dlje kakor 5 let. In tako se moramo slej ko prej v življenju vsaj enkrat lotiti temeljite prenove kuhinje. Za vas smo zbrali nekaj napotkov, kako se takšne prenove lotiti kar se da učinkovito in brez nepotrebnega stresa.

prenovaPravilo št. 1: bodite temeljiti!

To v prvi vrsti pomeni, da se pri prenovi izplača zamenjati vse, kar je dotrajano. To pomeni, da zamenjamo tako tla, prenovimo stene, po potrebi zamenjamo instalacije, podremo steno, skratka, če se prenove enkrat lotimo, je takrat to bolje narediti temeljito, da nam potem čez leto ali dve ne bo žal, da pri prenovi npr. nismo zamenjali talne obloge ali pa da nismo podrli kakšne stene in si novo kuhinjo postavili drugače. Seveda temeljita prenova terja nekoliko večji finančni vložek, a po drugi strani ste potem vsaj za nekaj let lahko brez skrbi, prav tako pa se boste v novi kuhinji počutili dobro in boste radi kuhali oziroma družili. Pri prenovi premislite tudi o tem, ali ste zadovoljni z obstoječimi električnimi napeljavami in ali je v kuhinji dovolj vtičnic. Prav tako dobro premislite, kje jih potrebujete, če se pri prenovi slučajno odločite za drugačno postavitev kuhinje.

Delna prenova pride v poštev, v kolikor imate ogrodje kuhinje izdelano iz masivnega lesa in bi želeli zamenjati le pulte ali fronte omaric. V tem primeru se lahko zamenjajo tudi ročaji kuhinjskega pohištva, ki se hitreje obrabijo. Veliko je mogoče spremeniti tudi z menjavo luči. Pri kuhanju pa se bo seveda najbolj poznala menjava gospodinjskih aparatov. Pri tem so danes v sodobni kuhinji gotovo nepogrešljivi: pečica, štedilnik, pomivalni stroj, hladilnik, nekateri pa ne morejo niti brez mikrovalovne pečice. Včasih se ob tako lastniki kuhinje odločijo samo za posodobitev gospodinjskih aparatov, če je preostala kuhinja še vedno uporabna in sodobna.

Tla, vrata in osvetlitev

Čeprav pri prenovi kuhinje pogosto pomislimo na kuhinjske elemente in gospodinjske aparate, pa so prav tako pomembne tudi talne obloge. Pri izbiri primernih tal je potrebno misliti na več dejavnikov. Kot izjemno praktične so se doslej izkazale ploščice, saj jih je enostavno za čistiti in so zelo odporne in trpežne. Njihova slabost je seveda to, da so zelo hladne, zato so brez talnega ogrevanja manj primerne za majhne otroke, ki se radi plazijo in so veliko na tleh. Druga možnost so vinilne plošče, ki so enostavne za čistiti in cenovno ugodnejše od lesenih podov. Slednje se v kuhinje pogosto ne priporoča, saj so tla v kuhinji pogosto na udaru vode in raznih udarcev, to pa gotovo ni najbolje za les. Drug pomemben element vsake kuhinje so tudi vrata. Sodobni trendi sicer kažejo na to, da so kuhinje vse bolj povezane s preostalimi dnevnimi prostori, vendarle pa jih od preostalih prostorov običajno vendarle ločijo vsaj ena vrata. Vrata kuhinje se običajno izbira neodvisno od izbire kuhinje, vendarle pa je smiselno barvo in teksture notranjih vrat uskladiti s prevladujočimi barvami pohištva v vašem domu. Več o izbiri vrat si lahko preberete tukaj. Pomembno pa na občutek in delo v kuhinji vpliva tudi osvetlitev. Pri tem je pomembno, da so dobro osvetljeni delovni pulti, pri izbiri glavnega svetila na stropu ali pri viseči svetilki, pa si lahko damo tudi več ustvarjalne svetlobe.

Preberite tudi, kako urediti zelenjavni vrt kar na vašem balkonu!

© 21. 07. 2018 - Gramiz. Oglaševanje.