Kdaj na pot na morje?
| Članek je bil prebran 666 krat.
Slabo!Zadostno!Dobro!Prav dobro!Odlično!

Slovenija je močno prevozna država, še zlasti v poletju pa so naše ceste in mejni prehodi s Hrvaško ter Avstrijo močneje obremenjeni. Razlog za to je kakopak morje in morske počitnice. Znano je, da veliko državljanov iz Evrope svoje poletni dopust preživi na obalah Hrvaške države, to pa pomeni, da se do tja pogosto peljejo ravno preko Slovenije. Najbolj številčno tako v poletnem času naše ceste zasedejo nemški, avstrijski in nizozemski vozniki, zelo veliko pa je tudi Čehov, Poljakov in drugih prebivalcev Evropske unije. Ker se poletna sezona ravno začenja, smo preverili, kdaj se je najbolje odpraviti na pot, da ne obtičimo v prometni gneči ali izgubljamo časa v kolonah.

Na pot v petek ali v soboto?

Številni Slovenci se na morje odpravijo že takoj po koncu šole, na podaljšan vikend. Glede na to, da so številna lepa hrvaška obmorska mesteca v naši neposredni bližini in da si precej Slovencev na hrvaški obali lasti tudi nepremičnino oziroma premičnino (vikend, apartma, prikolico, privez za čoln, ipd.), je to razlog več, zakaj se številni na morje odpravijo v petek oziroma v soboto. Tako na morju preživijo večidel svojih poletnih vikendov. Če k temu prištejemo še tujce, ki se bodo z začetkom poletne sezone začeli prevažati po naših cestah, je dobro vedeti, kdaj se je najbolje odpraviti na pot oziroma, kdaj je gneča na cestah in mejnih prehodih največja. Največje gneče se obetajo ob petkih popoldan in ob sobotah dopoldan ter tudi popoldan.

citroen siNa pot na morje s prostornim Citroen Spacetourer – preverite tukaj!

Letos gneča večja kot lani

Prometno-informacijski center predvideva, da bo letos gneča na slovenskih cestah večja kakor lansko sezono. Razlog za to je povečanje tujcev na naših cestah, strožji nadzor na mejah pa tudi povečano število vikend turistov iz tujih držav, ki v preteklih letih niso hodili na hrvaško obalo za podaljšan vikend. To se je že lani začelo spreminjati, saj je bilo mogoče opaziti številne nemške in avstrijske voznike, ki so se na hrvaško obalo odpravljali v četrtek ali petek, da bi tam preživeli svoj vikend. Tako so se slovenskim vikend turistom pridružili še številni tujci, gneča na cestah pa se je povečala. Letos je povečanje pričakovati tudi zaradi poostrenega nadzora na mejnih prehodih, zato slovenskim voznikom svetujemo, da uporabijo maloobmejne prehode, kjer bo gneča najverjetneje precej manjša kakor na najbolj obremenjenih mejnih prehodih.

Nasveti, da se izognete gneči na cesti

Preberite si tudi o tem, kako si lahko s kombijem olajšate selitev!

© 21. 07. 2018 - Gramiz. Oglaševanje.